Flori de Mai

Ma iubeste, nu ma iubeste. Nicio alta floare nu a fost mai des folosita ca simbol pe parcursul istoriei. Chrysanthemum leucanthemum, “floarea alba aurita”, era in Antichitate floarea dedicata lui Artemis, zeita protectoare a femeilor.

Numele romanesc margareta corespunde cu cel francez (marguerite) si german (Margareten). Popular i se mai spune margarita, iar regional este numită aurata sau ochiul-boului.

La final am ales cateva articole vestimentare care sa va inspire pentru tinutele de vara.

Iata alte cateva legende despre margarete culese de pe internet:

Asirienii foloseau margaretele in medicina primitiva ca un leac pentru vindecarea afectiunilor ochilor, dar aveau si credinta ca un amestec de margarete presate si ulei ar putea readuce culoarea naturala a parului, facand sa dispara firele albe.

Ace de par cu ornamente in forma de margarete, vechi de peste 2000 de ani, au fost descoperite de catre arheologi in palatul din Minos. Numeroase flori de margarete erau pictate pe ceramica antica din Egipt si din alte culturi din Orientul Mijlociu.

Denumirea ei in engleza este „Daisy”, ce deriva din day’s eye, adica „Ochiul zilei”. Daisy este numele personajului feminin principal din romanul Marele Gatsby, un personaj emblematic pentru stilul si eleganta caracteristice epocii jazz din anii 1920.

In mitologia nordica, margareta este floarea sacra, deoarece apartinea zeitei primaverii, Ostara. In simbologia crestina, pajistile pline cu margarete inflorite reprezinta Paradisul.

Margareta a fost o floare foarte iubită de regi. Ludovic al IX-lea al Frantei aprecia atât de mult această floare incât şi-a comandat un inel reprezentativ cu trei simboluri: crucifixul, pentru credinta sa religioasă, crinul, pentru Franţa si margareta pentru sotia sa, Margareta de Proventa. Margareta de Anjou, sotia lui Henric al VI-lea, rege al Angliei, era vestită pentru obiceiul ei de a broda margarete pe hainele curtezanilor săi: deschise, indicau viata, inchise simbolizau puritatea.

Ceea ce se stie mai putin este ca margaretele sunt plante comestibile. Petalele se pot consuma proaspete in salate sau sandvisuri sau pot fi folosite pentru decorarea mancarurilor. Mugurii neinfloriti se marineaza și se consuma asemeni caperelor (alaturi de peste sau in pieptul de pui umplut).

Planta se culege in mai sau iunie si se lasa la uscat. Din frunze, flori si tulpina se prepara ceaiuri, asemeni ceaiului de musetel. Ceaiurile si extractele din aceste plante au fost utilizate cu succes in cazuri de tuse, astm si febra.

Flori de Mai

Margareta este o floare care celebreaza soarele si anotimpul cald si de aceea printurile cu margarete ne pot da o stare de inseninare si bucurie.

Flori de Mai

Flori de Mai